Xarxa de suport mutu

Dos veïns ens fan arribar la seva proposta d’una xarxa de suport mutu. A continuació l’explicació de la mateixa:


Què és?

 • Xarxa: Conjunt d’unitats funcionals autònomes interconnectades.
 • Suport: Tot allò que manté una cosa en equilibri, la sosté, n’assegura la solidesa o la manté en una posició determinada.
 • Mutu: Recíproc, recíprocament donat i rebut entre dues o més persones.

Xarxa de suport mutu: Conjunt de persones organitzades per poder donar o rebre suport quan sigui necessari en els àmbits que aquestes persones considerin oportuns.

Un àmbit de treball habitual són els desnonaments. Mitjançant xarxes d’aquests tipus s’estan aturant desnonaments per tot l’estat. La persona que es veu amenaçada per un desnonament es posa en contacte amb quasevol persona de la xarxa i a partir d’aquí pot circular la informació necessària per a que les persones que en formen part puguin actuar. En els casos de desnonaments, de moment, només cal ser una trentena de persones que bloquegen pacíficament l’entrada de l’edifici en qüestió a la hora assenyalada. En la gran majoria dels casos, el secretari que ha de certificar el desnonament el posposa, sense voler entrar a discutir amb les persones de la porta.

Com funciona?

Es poden disposar de diferents eines per a mantenir la comunicació:

Una llista de correu electrònic amb tots els components de la xarxa va bé. Enviant un mail a la llista amb la problemàtica li arriba a tothom que hi està afegit. Per exemple: Dimarts 21, a les 9:30h del matí, desnonament a tal carrer, tal número. Quedem a les 9:15h a la porta.

El telèfon mòbil és una bona eina per la immediatesa que ofereix. Es pot disposar d’un Telèfon de Barri per centralitzar els números i a partir d’aquest informar a la resta de persones de la xarxa. S’envia un sms al Telf. de Barri i des d’aquest es reenvia a tots els contactes. Per a aquesta eina cal buscar un sistema de finançament mínim.

Algú ha de gestionar aquestes eines. Pot ser un càrrec rotatiu entre els membres de la xarxa.

Les persones que conformen la xarxa decideixen els usos que tindrà. Decideixen els àmbits en els quals es vol actuar mitjançant el suport mutu. Pot anar més enllà dels desnonaments: desallotjaments, redades policials contra immigrants (p.e. sms: ara, a tal carrer, redada il·legal. Vine a vigilar que es respectin els drets de les persones migrades),…

Què cal fer?

 1. Compartir la teva adreça de correu i el teu número de mòbil.
 2. Esperar a rebre alguna convocatòria de suport.
 3. Actuar segons la necessitat demandada i les consignes acordades de la xarxa.

Per a que el projecte pugui iniciar-se cal:

 • Crear la llista de correu.
 • Trobar un mòbil i donar d’alta un número.
 • Difondre la xarxa (per exemple amb targetes de presentació).
 • Trobar, a mig plaç, un finançament col·lectiu viable de la despesa telefònica.

Model d’enganxina

Podeu veure el model actual d’enganxina en català i castellà aquí

Un pensament sobre “Xarxa de suport mutu

 1. Retroenllaç: Butlletí Nº1 – setmana 20/26 Juny « Assemblea de barri de Sant Antoni

Els comentaris estan tancats.