Querella criminal col·lectiva per les agressions policials del 27-M

NICO LUPO | 07/10/2011

La instrucció del cas haurà de determinar l’identitat dels agents que van agredir reiteradament als indignats concentrats a la plaça de Catalunya. Les imatges mostren les cares d’alguns dels agressors, però cap policia portava una placa d’identificació visible. La denúncia també inclou el delicte de retenció il·legal.

Finalment seran 56 els querellants en la denúncia criminal col·lectiva que s’entregarà als jutjats de Barcelona el proper dijous 13 d’octubre en relació als fets del passat 27 de maig. La querella va dirigida als diferents responsables de la cadena de comandament dels Mossos d’Esquadra, des dels policies agressors fins al conseller d’Interior Felip Puig. Les principals proves es basen en les imatges gravades en vídeo, molt difoses tan per televisió com per Internet, i en els documents de lesions emesos pels metges que van atendre les agredides.

Tot i no ser la primera querella en contra de l’actuació policial que va tenir lloc el dia del desallotjament de Plaça de Catalunya, aquesta té la particularitat d’anar per la via penal i de ser col·lectiva. Aquesta denúncia acusa, entre d’altres, al conseller Puig de prevaricació per ser el primer responsable que els antidisturbis no poguessin ser identificats, i els comandaments intermedis que van ordenar la retenció il·legal d’alguns dels acampats al centre de la plaça.

Però la majoria dels 56 querellants denuncien les repetides agressions que van cometre els agents antidisturbis i sobre les que hi ha nombroses imatges. Aquestes van donar la volta al món pel fet que els manifestants eren colpejats reiteradament mentre estaven concentrats als voltants de la plaça. Tot i que cap dels agressors portava la identificació visible, “hi ha imatges en les que es veu la cara dels agressors, i durant l’instrucció de la querella s’haurà de delimitar la responsabilitat de cadascú” assegura una de les representant de la comissió penal de l’acampada Anaïs Franquesa: “l’obligació és que a partir de les imatges, s’identifiquin”.

Llegir l’article sencer a Setmanari La Directa.