Querella criminal col·lectiva per les agressions policials del 27-M

NICO LUPO | 07/10/2011 – Setmanari La Directa

La instrucció del cas haurà de determinar la identitat de les agents que van agredir reiteradament les indignades concentrades a la plaça de Catalunya. Les imatges mostren les cares d’alguns dels agressors, però cap policia portava una placa d’identificació visible. La denúncia també inclou el delicte de retenció il·legal.

56 persones que van ser agredides el 27 de maig durant l’intent de desallotjament de la Plaça Catalunya de Barcelona han presentat, avui, la querella criminal que interposaran contra els càrrecs polítics i policials, tant de Mossos d’Esquadra com de Guàrdia Urbana, que consideren responsables d’aquests fets. Entre ells es troben el Conseller d’Interior Felip Puig, el Director General de la Policia Manel Prat o la que aleshores era responsable de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i tercera tinent d’alcalde Assumpta Escarp, a més dels comandaments policials i les agents participants.

El 27 de maig, 200 persones van partir lesions d’índole diversa, però la querella no només es centra en aquest fet sinó també en “la destrossa i confiscació de tots els objectes personals” de les persones acampades, i en la violació de drets fonamentals, que des de l’equip d’advocades que van fer la cobertura legal de l’acte asseguren es va produir durant el “desmantellament”. Les querellants han denunciat els fets i el sentiment de desemparament, ja que troben que “les omissions de la fiscalia” i el fet que el Parlament no hagi obert una investigació d’ofici, deixen “en una situació de total impunitat” els fets del 27 de maig.

Les principals proves es basen en les imatges gravades en vídeo, molt difoses tant per televisió com per Internet, i en els documents de lesions emesos pel personal mèdic que va atendre les agredides. Tot i no ser la primera acció judicial en contra de l’actuació policial que va tenir lloc el dia de l’intent de desallotjament de plaça de Catalunya, aquesta té la particularitat d’anar per la via penal i de ser col·lectiva. Algunes de les imputacions que demana l’acusació són per delictes de prevaricació, que presumptament hauria comès Felip Puig “per ser el primer responsabel que els antiavalots no anessin identificats”, i de retenció il·legal, que haurien comès els comandaments policials “per retenir algunes de les persones acampades al centre de la plaça”. Anaïs Franquesa, una de les advocades de l’acusació, afirma però que “també els acusem d’omissió a l’hora de controlar els policies al seu càrrec”.

Les imatges del 27 de maig van donar la volta al món. Així, tot i que cap dels agressors duia la identificació visible, “hi ha imatges en les que es veu la cara dels agressors, i durant la instrucció de la querella s’haurà de delimitar la responsabilitat de cadascú” assegura Franquesa. “L’obligació és que a partir de les imatges s’identifiquin”.

Extret del web del Setmanari La Directa.