Seguiment massiu en la primera jornada de vaga general a Grècia [+ video disturbis d’avui]

DAVID BOU · ATENES | 19/10/2011 – Extret de La Directa

Grècia s’ha llevat avui preparada per prendre els carrers durant una nova vaga general que ha aturat i aturarà l’activitat de tots els sectors laborals arreu de l’Estat durant 48 hores. La convocatòria ha arribat en un context on les protestes, les ocupacions de llocs de treball i institucions, així com les vagues sectorials, s’han intensificat de manera exponencial durant les darreres setmanes, degut principalment a la dràstica retallada de sous i als acomiadaments massius de les treballadores del sector públic. Entre els motius també es troben l’inici del cobrament de la nova taxa sobre la propietat mitjançant el rebut de la llum, però també a les intencions del govern d’aprovar demà un nou paquet de retallades que satisfaci les condicions imposades per la Troika. Així, Grècia rebria el nou tram d’ajut que necessita per afrontar les despeses, el mes de novembre, i no s’hauria de declarar en fallida, sempre segons la versió de la Troika.

Marxa multitudinària a Atenes

Des de les 10h s’han anat concentrant en diferents punts propers a la Plaça Syntagma -on es troba la seu del Parlament grec- centenars de milers de persones convocades per totes les forces sindicals gregues. És molt difícil fer una estimació de la gent que ha assistit a la manifestació, però aquesta superava amb escreix el mig milió de participants, que no només han col·lapsat els recorregut de més d’un quilòmetre i mig de distància, sinó que també han omplert els carrers adjacents.
El darrer bloc de la manifestació ha arribat a la Plaça a les quatre del migdia, 3 hores després de la seva sortida a l’origen de la manifestació.
Els enfrontaments, però, s’han produït des de les 13h. A un dels laterals de la seu de l’assemblea legislativa, alguns manifestants han llençat pedres i còctels molotov contra la policia. Uns enfrontaments que han augmentat progressivament a mesura que la plaça s’anava omplint de gent.

Minuts abans de les 14h, les forces especials de la policia grega han començat a desplegar-se a la part inferior de la seu parlamentària, ja que la pressió dels manifestants posava en perill la protecció dels accessos a l’edifici.

Durant dues hores desenes de milers de persones han resistit davant de la façana del Parlament mentre, a la part central de la plaça -situada en un nivell inferior-, d’altres manifestants descansaven observant la desfilada constant de manifestants que continuaven arribant.
Finalment, a les 16h, els antiavalots han dut a terme una ofensiva indiscriminada, amb gasos lacrimògens, contra totes les persones que omplien Syntagma. En deu minuts la plaça s’ha convertit en un núvol de gas on es feia pràcticament impossible respirar, però desenes de milers de persones no han volgut abandonar l’indret i s’han replegat en un lateral de la plaça mentre centenars de manifestants atacaven el ministeri d’economia i finances -actualment ocupat per les treballadores-, així com les desenes d’antiavalots que el protegien.

Ha estat en aquest punt quan s’han produït els enfrontaments més durs de la jornada. La policia s’ha vist desbordada per activistes perfectament equipats i organitzats que els feien front entre els aplaudiments i crits de suport de la multitud, que els observava recuperant-se dels brutals efectes dels gasos lacrimògens en ulls i vies respiratòries.

El darrer episodi repressiu s’ha produït pels volts de les cinc de la tarda quan centenars d’antiavalots han aconseguit replegar-se i expulsar de la plaça els milers de manifestants que encara resistien. Tanmateix, els enfrontaments s’han estès pels carrers adjacents i, hores d’ara, continuen en diversos punts propers al centre de la ciutat.

Es preveu que la nit serà llarga abans que la gent torni a prendre la Plaça Syntagma demà al migdia amb la consigna d’envoltar el Parlament i evitar que els polítics entrin a l’hemicicle i puguin aprovar les noves mesures d’austeritat.

Si alguna cosa ha quedat clara avui però, és que el poble grec no està disposat a seguir suportant les mesures antisocials que l’estant enfonsant en la precarietat i la misèria. Aquest ha sigut l’episodi més gran i intens que s’ha produït fins ara en una tardor grega, que es preveu serà llarga.