El Departament d’Interior permet que els falangistes es manifestin a les portes d’Òmnium Cultural

JESÚS RODRÍGUEZ | 22/10/2011 – Extret de La Directa

Una vintena de membres de la Falange Española de las JONS s’han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona. Atabiats amb banderes espanyoles i falangistes s’han apropat en un primer moment fins a 10 metres de la porta de la seu d’Òmnium Cultural, al carrer Diputació a tocar de Pau Claris. Allí han proferit crits i amenaces de mort. Davant seu hi havia una quarantena de persones, sòcies i simpatitzants de la històrica entitat en defensa dels drets nacionals i culturals. Els falangistes, visiblement exaltats, han aixecat el braç i han fet lloances a les figures de Francisco Franco i Primo de Rivera, mentre etzibaven a ple pulmó: “Omnium Cultural, paràsit social”. Les activistes sobiranistes ubicades davant seu han mostrat molta serenor durant el parell de minuts en que els mossos no han fet acte de presència, ja que  tan sols un parell de metres separaven ambdós grups. Els ultradretans cantaven el “Cara al Sol” i els independentistes responien amb “Els Segadors”. La provocació ultradretana ha estat a punt d’acabar amb agressions. En aquell moment un cordó d’antiavalots s’ha ubicat enmig, i els falangistes, degudament autoritzats a manifestar-se per part del Departament d’Interior –segons ens ha confirmat un comandament de la guàrdia urbana que hi era present–, han començat una manifestació al llarg del carrer Diputació fins arribar a l’alçada de la Rambla de Catalunya. En aquest moment diversos veïns han aplaudit la retirada ultra des dels balcons i botigues ubicades a la confluència. Al punt final de la marxa d’extrema dreta, els seus portaveus han llegit un comunicat on exigien la retirada de subvencions a Òmnium Cultural. Després han cantat de nou el “Cara al Sol” i han repartit octavetes entre els vianants.

Indignació de les vianants

Els comentaris entre les persones que recollien la propaganda ultradretana eren unànimes: “Què és això?”, “Quina vergonya”, “Com ho permeten aquí enmig de Barcelona?”. De ben aprop s’ho miraven els alts comandaments de la policia catalana, que han negat en declaracions a Vilaweb que des del Departament d’Interior s’hagués autoritzat la marxa. La realitat però desmenteix el director d’Administració de Seguretat d’Interior, Andreu Joan Martínez. Els mossos en cap moment han encerclat ni identificat els manifestants falangistes, a diferència del que si van fer ara fa dues setmanes amb manifestants antifeixistes (durant la protesta contra un míting de Josep Anglada a la plaça de Sant Jaume) o amb personal de l’Hospital del Mar (durant les protestes contra les retallades). Cent quaranta persones d’ambdós col·lectius han estat sancionades amb multes de 200 euros per haver-se manifestat sense autorització. En el dia d’avui, no només no s’ha seguit aquest criteri, sinó que els agents antiavalots han obert pas a la marxa ultra i s’han acomiadat dels seus organitzadors.

Autorització del Departament d’Interior

Des de la megafonia dels vehicles policials en cap moment s’ha advertit de la no autorització de la marxa, tal i com succeeix reiteradament en d’altres casos de manifestacions de l’extrema esquerra. Altres fonts d’Interior confirmen que la manifestació havia estat comunicada fa setmanes, amb un punt de trobada davant de la seu d’Òmnium i un recorregut posterior fins a la Rambla de Catalunya. El Departament d’Interior no va denegar el dret a manifestar-se de la Falange, i per tant, la marxa automàticament va quedar autoritzada pel conseller Felip Puig.

Sis independentistes identificats

Per contra, i com a última hora podem afegir que els Mossos sí que han identificat a sis militants independentistes que han recriminat la presència d’un grup de caps rapats davant la seu d’Òmnium, els individus han resultat ser policies nacionals de paisà que han alertat els mossos i aquests han procedit a anotar el DNI dels independentistes.