Els Mossos desallotgen els deu pisos del carrer Sant Pau 109 sense previ avís

SÍLVIA ABADÍA | 27/10/2011 – Extret de La Directa 

La meitat de les llars estaven buides perquè les habitants davant l’amenaça d’expulsió ja s’havien organitzat per trobar altres habitatges provisionals.

La matinada del dimecres 26 d’octubre ha estat desallotjada la finca del carrer Sant Pau núm. 109 de Barcelona. Set furgonetes dels Mossos d’Esquadra s’han presentat per sorpresa a dos quarts de vuit del matí amb la intenció de evacuar els 10 pisos que hi havia ocupats. La policia catalana, però, només ha trobat cinc pisos amb gent a dins, ja que les altres cinc famílies que habitaven a la finca s’han estat organitzant durant les darreres setmanes per trobar sostre a altres immobles. Tot i així, l’actuació del Mossos d’Esquadra ha fet fora de casa 14 persones, entre elles tres parelles que es trobaven dormint, una família amb una filla de 10 anys i una altra família amb el seu nebot que també té 10 anys.

Ni les famílies, ni els seus advocats, ni tampoc cap veïna coneixien l’ordre de desallotjament programada per avui a l’edifici del carrer Sant Pau. Per això, la resistència veïnal ha estat molt dèbil i ha agafat per sorpresa tothom. L’actuació policial, prevista per dos quarts de vuit del matí, s’ha endarrerit fins a un quart de nou perquè ni els serveis socials ni el camió de trasllats havien arribat (tots dos han de ser presents perquè el llançament es realitzi legalment). Un cop ha començat el desallotjament, els Mossos d’Esquadra han obligat les habitants a sortir de les seves llars pràcticament en pijama i sense deixar que agafessin cap pertinença. Finalment, les famílies afectades han pogut negociar amb la procuradoria i la propietat per poder recuperar els objectes personals un cop els mMossos ja havien acabat la seva feina.

La policia catalana, durant el desallotjament, també s’ha dedicat a destrossar els habitatges per dins, colpejant les parets amb maces. Un cop han fet fora les famílies, han intimidat un grup de quatre veïns que estaven al davant solidaritzant-se amb les desallotjades i després d’identificar-les han advertit a un d’ells que li posarien una sanció per valor de 2.000 euros per desobediència a l’autoritat i falta de respecte. Els serveis socials, per la seva part, també han estat intimidant a les famílies amb nens i “convidant-les” a passar un parell de nits a centres d’aquesta institució. Davant d’aquesta situació, les famílies s’han negat i les veïnes han reaccionat defensant-les emportant-se els menors lluny de les treballadores dels serveis socials.

La finca del carrer Sant Pau núm. 109 es va intentar desallotjar el passat 29 de setembre, però la pressió veïnal va anul·lar el desallotjament dels 10 pisos ocupats amb ordre de llançament. Durant el darrer mes, les famílies que hi vivien han tingut temps per organitzar-se i buscar altres llars per continuar les seves vides. De fet, dues de les famílies que havien de fer fora no es trobaven a l’edifici perquè ja estan vivint a l’edifici ocupat a Nou Barris el 15 d’octubre en el marc de la jornada de lluita global del moviment de les indignades. Aquesta nit totes les exhabitants de la finca del carrer Sant Pau dormiran sota sostre, gràcies als processos d’organització que s’han engegat arrel de les xarxes de suport mutu, les assemblees de barri i la solidaritat de veïns i veïnes, que acolliran diverses famílies temporalment.