Barcelona es declara ciutat activa en la prevenció de desnonaments

REDACCIÓ DIRECTA | 28/10/2011 – Extret de La Directa

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui per unanimitat una moció presentada per Unitat per Barcelona (UxB), i impulsada per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), que contempla la creació d’una comissió mixta que estudiarà les mesures a prendre per evitar els desnonaments per raons econòmiques i el dret a un reallotjament digne. La moció, que ha rebut els vots favorables de CIU, PSC, PPC, ICV-EUiA i UxB, amplia una moció aprovada fa mesos en la que s’instava el Govern espanyol a regular la dació en pagament.
La PAH ha “celebrat” que Barcelona se sumi a les ciutats que s’han compromès a prendre mesures des de l’àmbit municipal, ja que cada dia s’hi produeixen 23 execucions hipotecàries i 18 desnonaments. Tanmateix, han recalcat que aquesta “petita gran victòria no hagués estat possible sense la mobilització socials ni el compromís d’una ciutadania cada dia més activa”. Així mateix, ha remarcat que no vol que la decisió “quedi en paper mullat”, per la qual cosa ja estan preparant algunes propostes concretes a abocar a una comissió de la que a part de la plataforma formaran part l’administració, els grups municipals i les associacions veïnals.

Les mesures que proposa la PAH

La PAH ja ha posat les seves cartes sobre la taula i ha avançat algunes de les propostes que durà a la comissió mixta.

1. Eliminació de l’impost municipal de plusvàlua per a les persones afectades que pateixen la pèrdua del seu habitatge en subhasta i per aquelles que aconsegueixin la dació de l’habitatge en pagament del deute.

2. Revisió dels protocols d’actuació de serveis socials per, entre d’altres, que cap família més sigui amenaçada de perdre la custodia dels seus fills a causa d’un desnonament. Pel contrari, exigim que serveis socials col·labori sempre en demanar al jutge la suspensió del desnonament quan aquest sigui per motius econòmics i es refereixi a l’habitatge únic i habitual.

3. No posar ni un sol guàrdia urbà més a disposició de les ordres de desnonament.

4. En els casos en que no s’hagi pogut impedir el desnonament, garantir l’immediat reallotjament en un habitatge digne en règim de lloguer social assequible, a poder ser en el mateix barri.

5. Fer un cens amb caràcter urgent de los pisos buits en mans de les entitats financeres per després poder aplicar mesures que forcin la seva posada immediata en lloguer social assequible, des d’una recàrrega de l’IBI fins a l’expropiació temporal del seu us.

6. Interpel·lar a les entitats financeres que operen a la ciutat per exigir-lis la paralització dels desnonaments i la condonació de deutes il·legítims fruit de l’actual procés d’execució hipotecaria. En cas de no obtenir resposta per part d’aquestes, aplicar mesures sancionadores.