Mas apreta encara més el cinturó

NICO LUPO | 23/11/2011 – Setmanari La Directa

Artur Mas compareix el 22 de novembre per explicar els Acords de GovernTot i que només un de cada cinc catalans amb dret a vot va donar suport a CiU a les darreres eleccions estatals, que alhora s’havien presentat com un plebiscit a la política de retallades d’Artur Mas, el president va afirmar “sentir-se fort” per tornar a augmentar la pressió sobre la població catalana. El migdia de dimarts, poques hores després de la victòria absoluta del Partit Popular, el president va comparèixer al Palau de la Generalitat per exposar un nou plà de xoc que espera aplicar de cara a l’any vinent.

Si la retallada del 2011 es centrava en la reducció pressupostària, el govern convergent s’ha fixat ara augmentar els ingressos. Aquest es farà amb l’aplicació de noves taxes, com en el cas del carburant, o amb l’augment dels preus de certs serveis públics, per exemple les matrícules universitàries. CiU també es planteja imposar el copagament en la sanitat, que el president va titllar de “tiquet moderador”. El govern pretèn reduir així el dèficit en 1.000 milions d’euros més, calmant a uns mercats financers que marquen, al seu parer, el rumb de les polítiques.

Nova reducció salarial al funcionariat

Les treballadores del servei públic seràn les principals damnificades perquè patiran l’augment de preus alhora que veuran el seu salari disminuït. Però Mas no va concretar en quin percentatge es veurien reduïdes les nòmines dels 231.013 empleats de la Generalitat. La idea del govern es reduir el dèficit, que l’any 2010 era del 4,2% segons les seves pròpies dades, al 1,3% cap a finals de l’any vinent. Però Convergència i Unió no augmentarà la pressió sobre les rendes més altes. L’any 2009, els ingressos que va obtenir la Generalitat gràcies a l’impost de patrimoni i el de successions varen ser de 800 milions d’euros, només 200 milions menys que el que pretèn guanyar la Generalitat el proper 2012 amb aquests nous ajustos.

Els sindicats, tot i desconèixer l’abast d’aquest nou plà, han dit que suposa “un robatori i no unes retallades”. “La població està pagant el dèficit i els interessos ella sola”, afirma Rosa Cañadell, portaveu del sindicat educatiu USTEC, “i el pitjor és que això sembla no tenir fí”.

“Tiquet moderador” a la sanitat pública

Mas va explicar que el govern està buscant fòrmules per implementar un “tiquet moderador” als usuaris de la sanitat pública. Una de les possibles mesures que vol aplicar seria la imposició d’una nova taxa per a les receptes dels medicaments, mesura que afectaria sobretot a la població de més edat. A més, és possible que augmenti el conegut com a “cèntim sanitari”, impost sobre el carburant que va imposar el tripartit per finançar la sanitat. Això podria suposar una augment de la inflació dels productes bàsics, especialments els alimentaris. L’inflació interanual a Catalunya era del 3,2% el passat mes de setembre.

Finalment, Mas va confirmar l’encariment d’un transport públic ja de per sí excessiu en comparació a d’altres països europeus. També augmentarà el preu de les taxes de les matrícules universitàries, enmig del fracàs que està suposant l’aplicació d’un Pla Bolonya que exigia major finançament. Aquestes noves mesures de xoc sobre la població també afectaran el preu de l’aigua amb l’augment del cànon.Només durant el 2011, el cost de l’aigua s’ha encarit en un 8,5%.

El govern de CiU, amb un 19,3% de suport a les darreres eleccions generals i un 14,7% en les municipals sobre les persones amb dret a vot, s’avança a Mariano Rajoy i suplica pietat als mercats mentre escura la butxaca d’una població que cada cop compta amb menys recursos.

Anuncis