Amnistia Internacional investiga l’actuació dels Mossos al desallotjament de l’habitatge 18-N

JESÚS RODRÍGUEZ | 05/12/2011 – Setmanari La Directa 

Les entitats que donen suport al projecte de l’habitatge 18-N han fet una roda de premsa a les portes de la Ciutat de la Justícia. Una taula i quatre cadires enmig de la vorera han servit d’escenari per a que nombrosos mitjans de comunicació escoltessin les paraules de les representants veïnals i de les famílies i persones que residien als pisos desallotjats el passat 30 de novembre. En nom de l’Assemblea de Barri de Sants ha parlat Ferran Aguiló, que ha volgut recordar la voluntat d’autogestió del dret a l’habitatge davant la passivitat de les administracions. També ha enumerat les mentides que es van poder escoltar en boca dels responsables policials del barri de Sants i s’ha reafirmat en la idea que l’ocupació de l’edifici del carrer Hostafrancs 3 només va ser una de les accions i el procés de consciència que acompanya el projecte seguiran endavant tot i el desallotjament. Tanmateix, ha explicat que, a la mateixa hora que es feia la roda de premsa davant la seu central de la justícia catalana, veïnes de Palma lliuraven el manifest de denúncia a la seu de l’empresa immobiliària Nyala 2006 SL, propietària de la finca amb seu a la capital de les Illes Balears i principal instigadora del procés judicial. Per últim, ha revelat que Amnistia Internacional ha obert una investigació per aclarir l’actuació dels Mossos d’Esquadra la setmana passada, pel fet d’haver desallotjat de matinada, sense mostrar cap ordre judicial i amb agents que no duïen cap identificació visible, tal i com obliga la llei.

 

Suport des de la PAH

Tot seguit ha intervingut Ada Colau en representació de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), qui ha volgut refermar el suport que des de la PAH es dóna a aquesta mena d’accions en un context de més de 40 execucions hipotecàries cada dia a Catalunya. Ha qualificat d’inexplicable que se segueixin fent desnonaments d’aquesta manera, i encara pitjor en aquest cas, sense avisar i de matinada. En aquest sentit ha fet una crida a implementar normatives per a impedir les actuacions judicials durant els mesos d’hivern i evitar així deixar sense sostre persones precàries en condicions climàtiques molt adverses. Aquesta mesura ja s’aplica durant els mesos de novembre a abril a països com França i Alemanya.

 

La FAVB i el Centre Social de Sants

El teixit veïnal hi ha estat profusament representat, amb les intervencions de Lluís Rabell, vicepresident de la FAVB i Jordi Falcó, en representació de la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sants (Centre Social de Sants). El primer ha fet especial menció de la bona sintonia entre moviment veïnal i moviment 15-M, a qui ha qualificat d’innovador i necessari. El segon ha parlat del suport que des de l’entitat s’ha de donar a l’ocupació d’habitatges abandonats que pertanyen a entitats financeres, i més encara en l’actual context de crisi. Per últim, ha pres la paraula Arantxa, una de les mares de família que residien a l’edifici, qui s’ha mostrat especialment indignada pel fet que l’intendent de Sants-Montjuïc, Jordi Garcia, volgués mentir l’opinió pública afirmant que no hi vivien famílies a l’immoble. També ha assenyalat que és absurd que un cop desallotjat, posin a l’edifici dos guardes de seguretat les 24 hores del dia per a vigilar que ningú més hi torni a entrar: “abans els sortia gratis que nosaltres hi visquéssim, ara han de pagar 4.800 euros al mes per a quatre sous de segurates“.

Anuncis