“Generem pànic o no els traurem d’aquí”, va dir l’inspector Miguel Hermida el 27 de maig

MANU SIMARRO | 07/03/2012 – La Directa

Les comunicacions entre la policia durant el desallotjament de la plaça de Catalunya treuen a la llum frases com aquesta, dita pel màxim responsable de la Brigada Mòbil dels Mossos

Moments de pànic durant les càrregues a la plaça de Catalunya  ALBERT GARCIAMoments de pànic durant les càrregues a la plaça de Catalunya ALBERT GARCIA

Documents d’àudio incorporats a l’expedient judicial del cas instruït pel jutge Josep Maria Miquel Porres per les càrregues del 27 de maig aporten novetats sobre l’intent de desallotjament de l’acampada de Barcelona. Es tracta de les comunicacions que van mantenir durant el matí els comandaments policials que van dissenyar i executar l’operatiu, és a dir, el comissari Joan Carles Molinero i l’intendent Antoni Antolín, però també els responsables dels antidisturbis o de la divisió d’informació. Aquesta informació surt a la llum una setmana després que el magistrat del jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona arxivés el cas justificant que “l’actuació va ser raonablement proporcionada (…) perquè la retirada d’objectes evitava l’augment del potencial ofensiu a l’abast de determinats grups de persones que es concentrarien l’endemà en aquell indret (…) i perquè en l’actuació activa per part de la policia no hi va haver mostres d’extralimitació”.

Durant la càrrega que la Brigada Mòbil va dur a terme a les 10:30h per desallotjar les persones que evitaven la sortida dels camions de la neteja a la part superior de la plaça, el màxim responsable dels antidisturbis Miguel Hermida (a les comunicacions identificat com a Dragó 0) va deixar anar per l’emissora: “O generem pànic o no els traurem d’aquí”. En un altre moment, el mateix inspector crida, davant el requeriment del comissari perque dispersi la gent: “Estem disparant pilotes, estem disparant de tot (…) No podem disparar munició real!”. El comissari Joan Carles Molinero ho desestima ràpidament: “No, no, no. Evidentment que no”.

Les comunicacions desvetllen també les intencions reals de l’operatiu, confirmen que va haver-hi descoordinació entre els cossos policials i desmenteixen que la policia es retirés per ordre superior ja que, com es desprèn de les comunicacions, va marxar desbordada per la pressió que les manifestants feien des de l’exterior.

Tots els detalls de les comunicacions a la Directa 264, en un reportatge a doble pàgina