Dissabte 22 d’octubre, Xerrada ‘Energia: Canvi climàtic; Autosuficiència local i Decreixement’

El proper dissabte 22 d’octubre a les 17:00h, tindrà lloc a l’Avinguda Mistral 30  la xerrada ‘Energia: Canvi climàtic; Autosuficiència local i Decreixement’, a càrrec de Ramon Ferré d’Ecologistes de Catalunya (EdC) (http://www.ecologistes.cat/)

Atreveix-te a pensar! Ens veiem als carrers per compartir coneixements.

TENIM ENERGIA GRATUÏTA PER A TOTS. PER QUÈ PAGAR-LA?

La nostra societat ha arribat als nostres dies després d’una sèrie de canvis en el concepte que tenim del nostre entorn. No fa tants anys, els terrenys no tenien preu. No eren propietat de ningú. La gent més aviat es pensava que eren ells els que pertanyien a la terra. D’aquesta manera, per als pobladors americans colonitzats, els títols de propietat els eren incomprensibles. Qui els atorgava aquest dret? I això de la propietat ha anat augmentant: paguem per l’aigua que bevem o, més recentment, s’estan venent títols legals de propietat de finques a la Lluna. I també paguem per energia que nosaltres mateixos podríem generar o estalviar a casa nostra.

 Malauradament, les grans empreses patenten avenços que guarden en calaixos o monopolitzen, encareixen i fan inaccessibles informacions i recursos que haurien de ser gratuïts. Per altra banda, si es genera energia de múltiples formes, aquesta diversitat es fa difícil de controlar i monopolitzar per estaments amb objectius molt allunyats del benefici públic.

UNA PILA DE PREGUNTES

A qui beneficia que les nostres llars es construeixin amb tantes pèrdues d’energia a les façanes i finestres? A qui beneficia que ni tan sols les edificacions públiques es facin amb els sistemes geotèrmics que estalvien més del 40% del consum energètic? Per què es diu des de l’Administració que es fomenta l’energia solar i eòlica i, per contra, ni tan sols donen exemple construint tots els edificis públics nous perquè siguin generadors nets d’energia? Per què el Pla d’Energia de Catalunya planteja augmentar l’estalvi només en un 1,74% (la Unió Europea en un 1%) si només amb la “crisi” financera potser ja està superant aquest objectiu? Perquè el Pla d’Energia de Catalunya creu que apostar per augmentar l’any 2015 l’aportació de les energies renovables fins a un 15% (o el que és el mateix, que el 85% sigui provinent de recursos esgotables -i bruts-) és “un gran impuls a les energies renovables”?

 Res no és gratuït (energèticament) i el model de vida que portem implica que els balanços energètics reals d’energies com la solar i l’eòlica, en realitat no són tan beneficiosos com d’entrada podem voler creure (només per extreure, transformar i transportar el coure de les turbines dels aerogeneradors la quantitat d’energia necessària és ingent). Per tant, i malgrat que hem d’apostar per un model en què es diversifiquin molt les fonts d’energia renovables, cal no autoenganyar-nos i apostar clarament per un nou model de vida que baixi dràsticament i urgentment el nostre consum d’energia (també d’aigua, de productes químics i de béns materials) en aquest limitat planeta.

La participació ciutadana pot ser cabdal per a ajudar a respondre preguntes claus com poden ser: quanta energia es consumeix localment? Quanta se’n pot generar localment? Quanta se’n pot estalviar localment? Quin camí cap a l’autosuficiència local energètica (hidrològica, alimentària, laboral, educativa…) cal seguir?

Un pensament sobre “Dissabte 22 d’octubre, Xerrada ‘Energia: Canvi climàtic; Autosuficiència local i Decreixement’

  1. Retroenllaç: Properes convocatòries [19.10.2011] « Assemblea de barri de St Antoni

Els comentaris estan tancats.